نیروگاه مقیاس کوچک شهرک صنعتی محمودآباد قم به همت شرکت سهند صنعت رستاک و در کمتر از 14 ماه احداث و با حضور استاندار قم به بهرهبرداری رسید.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیدار قم، مهندس اکبر بهنام جو استاندار قم ضمن بازدید از نیروگاه مقیاس کوچک شهرک صنعتی محمودآباد قم که توسط شرکت سهند صنعت رستاک به بهره برداری رسیده است از سرمایهگذاری صورت گرفته و تلاش به عمل آمده توسط این شرکت که منجر به احداث با کیفیت نیروگاه در کمتر از ۱۴ ماه گردیده است تشکر کرد.
او که در معیت مدیران استانی در این نیروگاه حضور یافتند ابراز امیدواری کردند که شرکت سهند صنعت رستاک نسبت به تداوم سرمایه گذاری در تامین برق سایر شهرکهای صنعتی این استان اقدام نماید.
شرکت سهند صنعت رستاک در آذرماه سال ۱۳۹۹ در استان گلستان با صد در صد سرمایهگذاری خصوصی اقدام به ساخت، راهاندازی و بهرهبرداری از اولین نیروگاه ۲۵ مگاواتی خود (تحت عنوان نیروگاه ماهان ۱) نمود که با گذشت بیش از سه سال تنها نیروگاه ۲۵ مگاواتی خصوصی مقیاس کوچک در استان گلستان بوده و از حیث راندمان نه تنها در استان مازندران و گلستان بلکه جزو برترین نیروگاههای کشور میباشد و به تائید مدیران و متخصصان این حوزه یکی از معدود نیروگاههایی است که در کلاس یک مهندسی و تماما به دست توانمند متخصصان داخلی ساخته شده است.
این شرکت در سال گذشته نسبت به احداث نیروگاه دیگری در شهرک صنعتی محمود آباد استان قم اقدام و در کمتر از ۱۴ ماه با تزریق توان تولیدی این نیروگاه به شبکه سراسری برق، بخش مهمی از مشکلات واحدهای تولیدی مستقر در شهرک صنعتی محمودآباد قم را برطرف نمود.
نیروگاه مقیاس کوچک شهرک صنعتی محمودآباد قم با ظرفیت نامی ۲۸ مگاوات و با سرمایه گذاری شرکت خصوصی سهند صنعت رستاک در شهرک صنعتی محمودآباد قم احداث و به بهره برداری نهایی رسیده است. این نیروگاه مقیاس کوچک که بدست متخصصان توانمند داخلی طراحی و با استفاده از پیشرفته ترین فناوری های موجود دنیا احداث شده است، قابلیت تولید سالیانه بیش از ۲۱۰ میلیون کیلووات ساعت برق را با استفاده از سوخت گاز طبیعی و با شرایط کاملا سازگار با محیط زیست دارا میباشد.
نیروگاه مقیاس کوچک ماهان ۲ اولین نیروگاه با ظرفیت ۲۸ مگاوات در استان قم خواهد بود که با بهره برداری از آن برای بیش از ۵۰ نفر اشتغال مستقیم فراهم میشود و برق این نیروگاه نیاز بخش عمده صنایع مستقر در شهرک صنعتی محمودآباد قم را با قابلیت اطمینان بسیار بالا فراهم مینماید.
سرمایهگذاری انجام شده در این نیروگاه بیش از ۱۰ میلیون یورو ارزی و ۲۵۰ میلیارد تومان داخلی میباشد که توسط شرکت خصوصی سهند صنعت رستاک انجام پذیرفته و با بهرهبرداری از این نیروگاه، قابلیت اطمینان در تامین برق مورد نیاز بخشی از صنایع و مناطق مسکونی این استان بهبود یافته و بخشی از مشکلات تامین برق در ساعات پیک بار مرتفع میگردد.
از جمله ویژگیهای منحصر به فرد این نیروگاه ۲۸ مگاواتی که دارای بیشترین ظرفیت مصوب در صنعت تولید پراکنده کشور است، توجه ویژه به مسایل زیست محیطی از جمله استفاده از روشهای بسیار نوین در کاهش آلودگیهای صوتی نیروگاه میباشد، پیشبینی سیستم کامل مانیتورینگ و کنترل و همچنین سیستم های مکانیزه تزریق و تخلیه روغن و … همگی از جمله ویژگیهایی است که این نیروگاه را از سایر واحدهای مشابه متمایز مینماید.
نیروگاههای مقیاس کوچک یا تولید پراکنده طبق تعریف عبارتند از تولید برق در محل مصرف یا در نزدیکی آن توسط واحدهایی که مجموع ظرفیت عملی آنها بیشتر از ۲۵ مگاوات نبوده و می توانند به شبکه های محلی متصل گردند. سابقه استفاده از تولید پراکنده در جهان به بعد از دهه ۷۰ برمیگردد و در حال حاضر کشورهای پیشرفته بویژه کشورهای اروپایی نظیر فنلاند، سوئد و دانمارک و همچنین کانادا در زمینه توسعه نیروگاههای کوچک پیشتازند و سرمایهگذاری زیادی در این بخش انجام داده اند.
نیاز به تجدید ساختار در صنعت برق، لزوم بهبود کیفیت برق و مسائل قابلیت اطمینان، لزوم افزایش بهره وری و صرفهجویی در مصرف انرژی با توجه به رو به زوال بودن منابع سوختهای فسیلی، همچنین مسایل آلودگی هوا و محیط زیست سبب گردید که صنعت تولید پراکنده مورد توجه واقع شود و سایر مزایای این صنعت از جمله بهبود شاخصهای پدافند غیر عامل، تاثیر مستقیم در کاهش نیاز به افزایش ظرفیت شبکه، سرعت در احداث و بهرهبرداری، کاهش تلفات و آزادسازی ظرفیت خطوط انتقال انرژی، پیک سایی، افزایش امنیت در تامین انرژی برای مصرف کننده نهایی خصوصا در صنایع و … سبب گردید که این صنعت به سرعت رشد نماید.
در کشور ما نیز نظر به مزایای فوق الذکر و همچنین در دسترس بودن منابع گاز طبیعی در اقصی نقاط کشور و با توجه به مشکلات زیست محیطی نیروگاههای با مقیاس بزرگ، دستور العمل توسعه نیروگاههای مقیاس کوچک با سرمایهگذاری بخش خصوصی از سال ۱۳۸۷ توسط معاونت برق و انرژی وزارت نیرو ابلاغ گردید که این دستورالعمل در بسیاری از اسناد بالادستی از جمله «ابلاغیه اصلاح الگوی مصرف مقام معظم رهبری» مورد تاکید و حمایت قرار گرفت.
به نظر میرسد این نوع سرمایهگذاری در صنعت برق و تامین برق کشور توسط بخش خصوصی هماهنگی بسیار کاملی با شعار امسال که «جهش تولید با مشارکت مردم» است دارد، زیرا گروههای سرمایهگذاری خرد و متوسط به راحتی میتوانند در این نوع سرمایهگذاری مشارکت کنند و در حقیقت ما در اینجا شاهد نوعی از مشارکت مردم هستیم که در آن دولت تنها به واسطه قانون مناسب، زمینه مساعد را جهت این مشارکت فراهم نموده است که این روش به راستی میتواند الگوی بسیار مناسبی جهت جذب مشارکت متنوع مردم در بخشهای مختلف تولید باشد.
اما اخیرا و به خصوص در طی چند سال گذشته موانع گستردهای بر سر راه توسعه این نیروگاهها به وجود آمده است که سرمایهگذارن این نیروگاه نیز از آنها مصون نبودهاند، قوانین سختگیرانه در تعامل بی واسطه خریداران و فروشندگان برق این نیروگاهها از یک طرف و عدم پرداخت به موقع صورت حسابهای برق فروخته شده به وزارت نیرو از سوی دیگر را میتوان به عنوان مشکلات و موانع اصلی این نیروگاهها نام برد، قطع گاز این نیروگاهها در فصل زمستان (با وجود بازده بالاتر آنها نسبت به سایر نیروگاههای کشور) نیز از جمله سایر مشکلاتی است که هیچ منطقی بر آن حکم فرما نمیباشد، بنابراین انتظار میرود با توجه به مزایای متعدد این نیروگاهها، وزارت نیرو علاوه بر انجام دقیق تعهدات مدون پیشین در قبال سرمایهگذاران خصوصی، سیاستهای حمایتی بیشتری در خصوص این صنعت تدوین نماید تا موانع و مشکلات سرمایهگذاران بخش خصوصی این صنعت مرتفع و تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم» به طور واقعی ممکن شود.
احداث و بهرهبرداری نیروگاه مقیاس کوچک محمودآباد قم توسط شرکت سهند صنعت رستاک اثبات میکند که در شرایط تحریمی دولت میتواند به بخش خصوصی اعتماد بیشتری نموده که ثمره این اعتماد عمران، آبادانی و توسعه بیشتر کشور خواهد بود.
- نویسنده : سمانه سادات فقیه سبزواری