منطقه ۴ قم در حال توسعه، اما نیازمند توجه بیشتر
منطقه ۴ قم در حال توسعه، اما نیازمند توجه بیشتر

منطقه چهار قم با وجود اینکه از نظر اقتصادی شرایط بهتری نسبت به دیگر مناطق شهر دارد و به عبارتی قطب گردشگری قم هم محسوب می شود اما به صورت لکه ای دچار کمبودهایی است که در این سال ها گام هایی برای حل آنها برداشته شده است.

 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیدار قم، نکته نخستی که باید به آن توجه شود این است که شهرداری‌های مناطق شهری هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند و می‌توان آن‌ها را از نظر مسائل مالی و اقتصادی به سه دسته «برخوردار»، «خودکفا و یا متوسط» و همچنین «کم برخوردار» تقسیم کرد.

در این بین، منطقه چهار شهری به عنوان منطقه برخوردار محسوب می‌شود، به بیان دیگر شهرداری این منطقه در کنار چند منطقه دیگر شهری، بخش مهمی از بودجه شهرداری قم را به دلیل برخی ویژگی‌ها و همچنین قابلیت‌ها و ظرفیت‌هایی که در دریافت عوارض دارند، تأمین می‌کنند، ضمن آن که شهرداری‌های دیگر مناطق به عنوان شهرداری‌های با درآمد اندک و یا فاقد درآمد، از طریق شهرداری مرکز تغذیه می‌شوند و بودجه‌شان تأمین می‌شود.

و اما منطقه چهار شهری قم ویژگی‌های دیگری هم دارد که یکی از آن‌ها، رویکردهای فرامنطقه ای در این منطقه با وجود اماکنی بوستان علوی و باغ پرندگان است، ضمن آن که بوستان هزار هکتاری نیز در این منطقه و حد فاصل صفاشهر تا کوه دو برادران واقع شده که خود یک فرصت و ویژگی مهم برای منطقه است که اگر تکمیل شود، قطعاً در تأمین فضای سبز و تلطیف هوای شهر، تأثیر بسیار مثبتی خواهد داشت.

ویژگی دیگر منطقه چهار، اقبال مردم برای اسکان در این منطقه است که سبب شده تا قیمت اراضی و مسکن در این منطقه، تقاوت قابل ملاحظه ای با دیگر مناطق شهری داشته باشد.

منطقه چهار شهری قم همچنین چند محور ترافیکی عمده شامل بلوار محمد امین (ص)، بلوار شهید صدوقی (ره)، بلوار فردوسی، بلوار آیت‌الله بروجردی و بلوار غدیر دارد که بخشی از آنها قطب اقتصادی بوده و بخشی نیز در مسیر تکمیل و راه‌اندازی است.

اکنون باید توجه داشت که همان گونه که شهرداری منطقه چهار به عنوان یکی از مهم‌ترین مناطق شهری در دریافت عوارض شناخته می‌شود، به همان نسبت هم باید توجه به زیرساخت‌های این منطقه در دستور کار باشد؛ بویژه آن که آسفالت معابر منطقه چهار نیاز به روکش، بازسازی و اصلاح دارد که باید به آن توجه شود.

به بیان دیگر انتظارات مردم ساکن در هر منطقه شهری متناسب با عوارضی است که پرداخت می‌کنند، ضمن آن که این اذعان وجود دارد که بخشی از این عوارض هم باید در راستای توسعه متوازن شهر هزینه شود تا همه کلانشهر قم از یک سطح حداقلی در رفاه و تأمین زیرساخت‌های شهری برخوردار باشد، البته این نگاه در ادوار مختلف شورای اسلامی شهر وجود داشته و دنبال شده است؛ تا آن جا که زیرساخت‌های مناطقی مانند منطقه دو، سه و شش شهرداری قم هم با رشد قابل ملاحظه ای همراه بوده و شاهد توسعه خوبی در ۱۰ سال اخیر در آن مناطق بوده‌ایم، اما به هر حال خلأ و کمبود، بسیار و در عین حال بودجه نیز محدود است و باید مدیریت شود؛ یعنی باید متناسب با اولویت‌ها و فارغ از این که منطقه بندی‌ها چیست؛ ضرورت‌های مردمی در نظر گرفته شده و پروژه‌های شهری اجرایی و عملیاتی شود.

  • نویسنده : محمدرضا آقاباقری