مرثیه غبار!
مرثیه غبار!

از ابتدای سال جاری تا خرداد ماه تعدادی روزهای با هوای ناسالم در قم 22 روز بوده و این در حالی است که این تعداد در مدت مشابه سال قبل فقط 6 روز گزارش شده است.

 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیدار قم، طی سال های اخیر تعداد روزهای ناسالم هوای قم روند رو به رشدی داشته است و این در حالی است که در سه ماهه نخست سال جاری افزایش چشمگیر روزهایی که کیفیت هوای قم ناسالم گزارش شده رشد چشمگیری داشته و به عدد ۲۲ روز رسیده است.

این آمار در حالی از سوی مسولان محیط زیست قم اعلام شده است که بر اساس آمار به ثبت رسیده، در سه ماهه نخست سال گذشته فقط ۶ روز وضعیت هوای قم ناسالم گزارش شده است.

این رشد چشمگیر آمار زنگ خطری جدی را برای وضعیت آسمان قم به صدا درآورده است هرچند که چنین وضعیتی با رویه‌های غلطی که از سالیان گذشته بنا نهاده شده بود، قابل پیش بینی بود.

در حالی که کانون‌های طبیعی ریزگرد قم در ۴ نقطه شامل شمال غرب کوه نمک، شمال شرق استان قم و در ضلع راست بزرگراه گرمسار به سمت دشت مسیله، جنوب  شرق استان قم به سمت حسین‌آباد میش مست و دشت قم واقع در پیرامون شهر قم این استان را احاطه کرده اند، اراده جدی برای حل مشکل ریزگردها در بین مسوولان مشاهده نمی شود.

در طول سال های اخیر در کنار خشکسالی هایی که کشور با آن روبه رو بود، قطع حق آبه‌های زیست محیطی به مشکلات موجود دامن زد و همین مسئله باعث شد که تالاب های قم که می توانستند به فرصتی ارزشمند تبدیل شوند، به یک تهدید بالقوه تبدیل شده و امروز شاهد هستیم که کانون‌های فعال گرد و غبار در اراضی حاشیه این تالاب‌ها شکل گرفته و کوچکترین وزش بادی، موجب تشدید وجود ریزگردها در آسمان این شهر می شود.

دریاچه نمک قم نیز به دلیل قطع حق آبه های زیست محیطی در آستانه تبدیل شدن به یکی از کانون های تولید گرد و غبار و ریزگردها قرار دارد و همه اینها باعث شده است که قم از نظر پدیده گردوغبار در وضعیت بحرانی قرار گیرد.

در کنار مسئله ریزگردها رشد فزاینده واحدهای آلاینده صنعتی که اجازه فعالیت در پایتخت را نداشتند و برخی از قوانین حمایتی برای خروج واحدهای آلاینده از تهران، آنها را روانه شهر قم و شهرکهای صنعتی این استان کرد تا با توجه به بعد کم مسافت در این استان فعالیت خود را از سر گیرند و همین مسئله نیز میزان وجود ذرات آلاینده در آسمان شهر قم را بیش از پیش تشدید کرده است.

تهدید افزایش بیابان ها و افزایش واحدهای صنعتی از مشکلاتی است که اگر مسولان این استان در اندک فرصت های باقیمانده برای آن چاره اندیشی لازم را نداشته باشند در آینده بسیار نزدیک وضعیت حاد قم که در مرکز کشور قرار دارد دیگر استان‌ها را نیز مورد تاثیر خود قرار خواهد داد.

اجرای گسترده پروژه های بیابان زدایی و آبخیزداری و تامین حق آبه دریاچه ها و تالاب‌ها و مالچ پاشی دشت ها که برای محیط زیست نیز تهدیدی به دنبال ندارد می تواند راهکارهایی برای پیشگیری از تشدید معضل آلودگی هوای قم باشد و اگر در فرصت های باقیمانده پیشگیری از بروز بحران ریزگردها در دستور کار قرار نگیرد شاید در آینده درمان این معضل امری امکان ناپذیر باشد.

  • نویسنده : سید جواد اشرفی