فرهنگ حراست از میراث فرهنگی و بافت تاریخی در قم پایین است
فرهنگ حراست از میراث فرهنگی و بافت تاریخی در قم پایین است

مدیرکل میراث فرهنگی قم گفت: واقعیت این است که فرهنگ نگهداری و حراست از میراث فرهنگی و بافت تاریخی در قم پایین است البته وقتی زندگی مردم با بافت تاریخی و میراث فرهنگی گره نخورد و به عبارتی از آن درآمدزایی نشود، نمی‌توان انتظار دیگری داشت.

 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیدار قم، علیرضا ارجمندی در نشست خبری با اهالی رسانه که به مناسبت هفته دولت در خانه تاریخی یزدان‌پناه قم برگزار شد اظهار کرد: نیاز به سرمایه‌گذاری در حوزه میراث فرهنگی در قم کاملا احساس می‌شود و آنچه تاکنون انجام شده، اصلا کافی نیست.

وی افزود: در حال حاضر تخت کافی برای استقبال از مسافران و گردشگران در قم وجود ندارد زیرا از سه ماه قبل که ۱۵ هزار دانشجو به ظرفیت تحصیلی قم اضافه شد، همه تخت‌های موجود توسط آنها رزرو شدند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم با بیان اینکه طی این مدت دو هتل در قم به بهره‌برداری رسیده است گفت: در طول هفته دولت و هفته گردشگری هم چهار محل اقامتی دیگر افتتاح خواهند شد ولی هنوز ولی با بحران تخت روبرو هستیم.

وی ادامه داد: مراحل مختلف تنظیم دستورالعمل ساماندهی خانه مسافرها اعم از خانه و سوئیت و حسینیه انجام شده و در صورتی که شورای تامین استان مجوز لازم را صادر کند، مجوز موقت به این امکان برای مدت ۶ ماه اعطا می‌شود و به این ترتیب بر اساس پیش‌بینی‌ها، ۳ هزار تخت به ظرفیت پذیرش گردشگر در قم اضافه خواهد شد.

ارجمندی با اشاره به ضرورت احداث زائرسراهای فردی و گروهی در قم عنوان کرد: در حال حاضر خیلی از خانه مسافرها به صورت غیر مجاز فعالیت می‌کنند که می‌تواند زمینه‌ساز مشکلاتی شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قم در بخش دیگری از سخنان خود به مجموعه اقدامات صورت گرفته طی یک سال اخیر توسط این اداره کل اشاره و خاطرنشان کرد: ۶۲ مجوز موافقت اصولی با ۲۳۰۰ ملیارد تومان و ۲۱۰۰ نفر اشتغال‌زایی و تسهیلات ۶۰ میلیارد تومانی به ۲۳ طرح از محل صندوق توسعه ملی برای رونق تولید و اشتغال‌زایی برای ۳۱۰ نفر، از جمله این اقدامات هستند.

وی با بیان اینکه در نظر داریم بخشی از بار اقامتی را به یکی از مناطق گردشگری در قم سوق دهیم گفت: با ارائه حمایت‌های دولتی، بخش خصوصی می‌تواند در این زمینه به کمک استان بیاید.

ارجمندی تصریح کرد: ۴۲ هزار میلیارد تومان ۶۱ پروژه در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در قم در حال آماده سازی هستند که دو طرح طی همین هفته و سه پروژه در هفته گردشگری به بهره‌برداری می‌رسند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم به مرمت و احیای آثار باستانی در قم اشاره و ابراز کرد: در حال حاضر ۱۵پروژه با ۱۰ میلیارد تومان اعتبار در حال انجام است که البته قصد داریم بناهای تاریخی را برای بهره‌برداری به بخش خصوصی واگذار کنیم که هم هزینه‌های نگهداری را پرداخت کنند و هم به گردشگران داخلی و خارجی خدمات مناسب ارائه دهند.

وی گفت: مهمترین مشکل واگذاری، سند آثار تاریخی است چون سند رسمی مالکیت نداریم ولی در صورتی که اسناد آماده شوند، آماده واگذاری هستیم.

ارجمندی ادامه داد: مرمت بازار کهنه مهمترین اولویت کاری ماست که شامل احیای سراهای بازار و مرمت بنا و نورپردازی است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم به دیگر پروژه‌های در دست اقدام این اداره کل اشاره و خاطرنشان کرد: فاز یک سایت موزه قلی درویش با ۲۵۰ میلیون تومان اعتبار شروع شده و مرمت بقاع متبرکه امامزادگان خدیجه خاتون(س)، ابوطالب و مهدی(ع) روستای کاسوا و سلیمه خاتون(س) نیز در دستور کار قرار دارد همچنین در صدد مرمت و کاشیکاری مدرسه فیضیه قم هستیم.

وی با بیان اینکه حدود ۱۱ میلیارد تومان پروژه مرمت در قم تعریف شده که بخشی از آنها به انجام رسیده است گفت: برای احداث مجموعه گردشگری کوه نمک قم فراخوان اعلام و سرمایه‌گذار مربوطه انتخاب شده است که بعد از مشخص شدن حریم‌های مربوط به آن، ظرف سه ماه آینده سرمایه‌گذار و پیمانکار در محل مستقر می‌شوند.

ارجمندی از وجود ۶ هزار قطعه تاریخی در قم خبر داد و افزود: مخزنی کم نظیر از این اشیاء در قم وجود دارد که ساماندهی و تفکیک آنها شروع شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قم با بیان اینکه پرونده ثبت میراثی حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) در جهان اسلام تکمیل و ارسال شده است گفت: پرونده دیر گچین هم به عنوان بزرگترین کاروانسرا در حال تکمیل بوده و تیم ویژه یونسکو هم برای ثبت جهانی، از آن بازدید کرده‌اند.

وی در پایان با انتقاد از ایجاد نیروگاه خورشیدی در حریم دریاچه حوض سلطان تصریح کرد: می‌خواهند هزار پنل خورشیدی در حریم این دریاچه نصب کنند به همین دلیل با اولویت دادن به پرونده ثبت ملی حوض سلطان، درصدد جلوگیری از این مسئله هستیم.

 

  • نویسنده : سید حسین نقیبی