یک کارشناس آسیبهای اجتماعی گفت: هر فردی با هر معلولیتی حق دارد که برای مسائل مربوط به خودش به خوبی تصمیم بگیرد و معلولیت دال بر عدم توانایی در تصمیمگیری به حساب نمیآید.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیدار قم، حجتالاسلام والمسلمین وحدتی آراسته اظهار کرد: حمایت از معلولین، این قشر محروم یکی از مؤلفه های توسعه پایدار و امنیت اجتماعی جامعه است.
وی افزود: مسئولین و مردم باید توجه داشته باشند که معلولیت دشوارهای زیادی دارد ولی محدودیت به شمار نمی رود زیرا محدودیت اصلی در جسم یک انسان نیست و اکثر این افراد روح بلند و توانایی های بالایی دارند.
این کارشناس مسائل اجتماعی خاطرنشان کرد: باید بگویم کمک به معلولین یک فعالیت عامالمنفعه است! زمانی که مردمان یک جامعه توانا باشند، آن جامعه توانا و قدرتمند خواهد بود. بنابراین معلولین باید فرصت داشته باشند تا استعدادهای خلاق هنری و فکری خود را شکوفا کرده و به غنی سازی نیروی انسانی جامعه کمک کنند
وی ادامه داد: آنچه که باید مورد توجه مسئولین باشد، معلولین نیز حق زندگی کردن و داشتن یک زندگی در شرایط نرمال را دارند. بسته به میزان معلولیت، اکثر جوامع، شرایط را طوری فراهم کردهاند که معلولین نیز به راحتی زندگی کنند و در جامعه مشارکت داشته باشند. همانطور که یک فرد معمولی حق تحصیل، گردش، خرید، ورزش، مسافرت، داشتن شغل و غیره را دارد، داشتن چنین شرایطی نیز از حقوق معلولین محسب میشود
وحدتی آراسته تصریح کرد: هر فردی با هر معلولیتی حق دارد که برای مسائل مربوط به خودش به خوبی تصمیم بگیرد و معلولیت دال بر عدم توانایی در تصمیمگیری به حساب نمیآید.
به گفته او، معلولین حق داشتن حریم شخصی مخصوص به خود را دارا هستند و این حریم در رابطه با همه اطلاعات سابقه شخصی و ارتباطات آنها نیز میباشد.
این کارشناس آسیبهای اجتماعی با بیان اینکه معلولین نیز مانند سایر افراد، حق داشتن یک رابطه خوب به انتخاب خود را دارند گفت: آنها حق بیان احساسات خود در جنبههای عاطفی، اجتماعی و جنسی را دارا هستند. حق تشکیل خانواده و داشتن فرزند نیز از دیگر حقوق معلولین به شمار میآید.
وی اضافه کرد: ابراز کردن شکایات بدون ترس و مجازات به صورت مستقیم و یا از طریق یک وکیل، درست همانند دیگر شهروندان یک جامعه، از جمله حقوق معلولین به شمار میرود.
وحدتی آراسته گفت: هر جامعهای بر اساس میزان بودجه و امکانات موجود، خدماتی را بر طبق نیاز و میزان معلولیت، به معلولین آن جامعه ارائه میدهد. خدمات برای همه یکسان نیست چرا که نیازها یکسان نیست! خدماتی که برای یک فرد ناشنوا ارائه میشود بسیار متفاوت با خدماتیست که برای یک فرد نابینا و یا یک معلول حرکتی ارائه میشود
این کارشناس آسیبهای اجتماعی تصریح کرد: بسته به شرایط معلولین، دولت تا جایی که میتواند با فراهم آوردن امکانات لازم و ایجاد فرصتهای مختلف، سعی بر ایجاد یک زندگی معمولی برای چنین افرادی در جامعه دارد. پرداخت کمکهای مالی، استخدام معلولین در دستگاههای دولتی، امکان تحصیل رایگان در مقاطع مختلف، حمایت سازمان بهزیستی و سایر خدمات را ارائه میدهد
وی افزود: امید است متن کنوانسیون همه جانبه مربوط به اشخاص دارای معلولیت که در بالا به آن اشاره شد، هرچه سریع تر به امضای گسترده دولت ها از جمله ایران برسد و از آن پس شاهد یک نظام حقوقی مستقل راجع به معلولان در سطح بین المللی باشیم. علاوه بر این، بازاندیشی در نظام جامع حمایت از معلولان از جهت رفع نقایص محتوایی و کاربردی کردن آن ها به ویژه پیش بینی تدابیر اجرایی مناسب و کارآمد نیز ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
- نویسنده : سید حسین نقیبی