سالمندی، تداوم راه و رسم جوانی
سالمندی، تداوم راه و رسم جوانی

یکم اکتبر از سوی شورای جهانی سالمندان، نهادی وابسته به سازمان ملل متحد به عنوان «روز جهانی سالمندان» نامگذاری شده است، احتمالا برای توجه بیشتر به این قشر از جامعه و نیازهای آنها برا گذران عمر!

 

اینکه کهنسالان در هر کشوری چگونه و به چه روشی اوقات فراغت یا در واقع بیکاری خود را می‌گذرانند، بستگی به امکاناتی که دولتمردان برایشان فراهم می‌کنند، فرهنگ جامعه و صد البته فرهنگ خانوادگی و فردی هر شخص دارد.

یادم هست در دوره دانشجویی و یک فصل تابستان، با یکی از هم دانشکده‌ای‌ها در پارکی نشسته بودیم و درباره آزمون کارشناسی ارشدی که همان سال داشتیم صحبت می‌کردیم که گروه کثیری از پیرمردها را دیدیم، چند نیمکت آن طرف‌تر را قُرق کرده بودند و به بدترین وجه ممکن گذر عمر می‌کردند یعنی کاری در سطح نوجوانان تازه سر از تخم درآورده! رهگذران را دید می‌زدند و پرت و پلا می‌گفتند، دریغ از اینکه یکی‌شان کتابی یا روزنامه‌ای دستش باشد یا حتی راجع به وضعیت اقتصادی و سیاسی و گرانی اجناس سخنی به میان آورد.

به دوستم گفتم بیچاره‌ها را ببین، جایی نیست که بروند و احتمالا حقوق مناسبی هم ندارند یا اصلا حقوقی ندارند، گفت اینطورها هم نیست، به احتمال زیاد اینها در جوانی هم کارشان همین بوده، سر گذری یا در پارکی بنشینند و همین کارها را بکنند وگرنه کسی که در جوانی و میانسالی اهل کتاب و مطالعه یا هر کار دیگری باشد، در پیری هم همان کار را انجام می‌دهد کما اینکه همسایه ما پیرمردی است که نجار ماهری بوده، الان هم مغازه‌اش را جمع کرده و گوشه حیاط خانه‌اش، برای نوه‌هایش چیزهای کوچک چوبی درست می‌کند و گاهی هم برای بچه‌های محل می‌سازد و درآمدی هم از این راه دارد.

دیدم حرفش بی راه نیست و حتی بیشتر مواقع، جوانانی که آن موقع همکلاسی یا هم دانشگاهی من بودند، کاری که انجام می‌دادند تداوم همان راهی بود که در کودکی و نوجوانی در پیش گرفته بودند و به احتمال زیاد، وقتی پیر می‌شوند هم انجام خواهند داد.

 

  • نویسنده : صدرالدین فلاح