به گزارش پایگاه خبری تحلیلی دیدار قم، در این مراسم که جمعی از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، اساتید، طلاب و فضلای حوزوی حضور داشتند، پیام تصویری آیتالله جعفر سبحانی از مراجع تقلید به نمایش درآمد.
این استاد برجسته حوزوی در پیام خود با تشکر از مولف این اثر گرانسگ، بر ضرورت نگارش چنین کتابهایی تاکید کرد.
پس از آن آیتالله محسن اراکی عضو هیئت موسس و رئیس مجمع الفکر اسلامی در سخنانی با بیان اینکه موسوعه فقهی المیسره نخستین کتاب از این دست به شمار میرود اظهار کرد: تلاشهای آیتالله انصاری در تألیف این موسوعه قابل توجه و تقدیر است.
وی افزود: یکی از برترین شخصیتهایی که از آغاز تأسیس مجمع الفکر الاسلامی در این مجموعه حضور داشته و منشأ خدمات گستردهای شده، آقای انصاری بوده است.
آیتالله اراکی: موسوعه الفقیه المیسره در عین اختصار دارای جامعیت است
رئیس هیئت امنای مجمع الفکر الاسلامی تاکید کرد: موسوعه فقهی المیسره نخستین اثری است که با وجود علمیت و جامعیت، مختصر است و میتواند بهترین منبع برای پژوهشگران باشد.
وی بیان داشت: موسوعه مؤلف الامامیه سومین موسوعه بزرگ و ارزندهای که تاکنون ۲۳ جلد آن از سوی این مجمع به تألیف و چاپ رسیده و ادامه آن نیز در حال نگارش است.
اراکی تصریح کرد: موسوعه السنت الشریفه چهارمین موسوعه در دست تألیف از سوی مجمع است که تطبیق فقه با نیازهای روز محور اصلی این کتاب ارزشمند میباشد.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه ابراز داشت: گامهایی در مسیر تألیف موسوعه های دیگری نیز برداشته شده است که در آینده نه چندان رونمایی خواهد شد.
انصاری: الموسوعه الفقهیّه المیسّره کوتاهترین راه برای پژوهش در حوزه فقه است
در ادامه حجتالاسلام والمسلمین محمد علی انصاری شوشتری نویسنده این اثر سخنرانی کرد و با اشاره به جرقههای نخستین نگارش موسوعه در سال ۱۳۶۳ اظهار کرد: با همراهی آیتالله اراکی در سال ۷۴ جلد اول آن پس از فراز و نشیبهایی در مجمع الفکر اسلامی آماده و به چاپ رسید.
وی افزود: اصطلاح موسوعه در عصر حاضر به دو معنی اطلاق میشود که شامل کتابهایی که به طور وسیع و گسترده تدوین شدهاند و همچنین به کتابهایی که به شکل معجم و الفبایی و دائره المعارفی نوشته میشوند و در اینجا منظور ما همان تعریف دوم است.
نویسنده الموسوعه الفقهیّه المیسّره با بیان اینکه در نگارش موسوعه از روش های آسانی که بتواند معارف شریف فقهی را در اختیار خواننده قرار دهد استفاده شده است گفت: این موسوعه بهترین وسیله برای کسانی است که بخواهند معنا و احکام یک اصطلاح را بدانند در حالیکه فعلا زمان رسیدن به آن و یا منابع و مدارک آن را ندارند.
وی ادامه داد: در نیمه دوم قرن ۱۴ هجری قمری و نیمه دوم قرن بیستم میلادی کوششهایی برای تدوین یک دائرهالمعارف فقه اسلامی به وجود آمد که حاصل آن پیدایش دو دائره المعارف شامل «موسوعه الفقه الاسلامی» معروف به «موسوعه جمال عبد الناصر» بود.
انصاری با بیان اینکه در نگارش الموسوعه الفقهیّه المیسّره ابتدا چهار هزار اصطلاح فقهی، و یک هزار اصطلاح اصولی را جمع آوری کردم، چند سال بعد کار اصولی را متوقف نمودم، و شروع به کتابت در فقه شده است گفت: بخش اصلی موسوعه، فقهی است اما دو ملحق دارد که شامل ملحق اصولی و ملحق تراجم علمایی است، این اثر در جهت فراهم سازی نیازهای پژوهشی و افق گشایی در تحقیقات فقهی و اصولی جایگاه مهمی دارد.
مقایسه الموسوعه الفقهیّه المیسّره با موسوعه فقه اسلامی و موسوعه کویتیها توسط حجج اسلام مقیمی و اسلامی، دیگر بخشهای این مراسم بود و در انتها نیز از مجموعهای که تاکنون به زیور طبع آراسته شده رونمایی شد.
- نویسنده : صدرالدین فلاح