پر افتخارترین تاریخ برای ایران
پر افتخارترین تاریخ برای ایران

دفاع مقدس گنجینه‌ای بی پایان برای مردم ماست، دوره‌ای سراسر افتخار برای کشوری که سهم مهمی در تاریخ دارد.

 

قم به عنوان ام القرای جهان اسلام و خواستگاه انقلاب در مراحل شگل گیری انقلاب و دفاع مقدس نقش تاثیرگذاری از خود به نمایش گذاشته است.

عمق استراتژیک هشت سال جنگ تحمیلی در خاکریزهای خط مقدم خلاصه نمی‌شد، بلکه تا روستاهای دورافتاده کشورمان نیز ادامه داشت. یکی از قسمت هایی که در دوران جنگ تحمیلی نقش مهمی را ایفا کرده است، ستاد پشتیبانی جنگ قم می باشد. این ستاد شامل دستگاه ها و نهاد های مختلفی می باشد که به نحوی در پشتیبانی جنگ همکاری داشته اند.

این نهادها شامل هلال احمر، بنیاد شهید، مخابرات، فرمانداری، دانشگاه علوم پزشکی، سازمان انتقال خون، شهرداری، بازرگانی، مسکن و شهر سازی، راه و ترابری، آموزش و پرورش، اوقاف و امورخیریه، کمیته امداد و بخشداری ها می باشد.

استان قم حدود ۶ هزار شهید در دوران دفاع مقدس تقدیم ایران اسلامی کرده است که با توجه به جمعیت آن زمان میتوان گفت جز استانهایی بود که بیشترین شهید را پرورش داده است.

استان قم هیچ گاه از دفاع اسلام دست برنداشت و تا جایی که امروزه نیز در دفاع از حریم اسلام و کشورهای اسلامی توانسته اند بیشتر تعداد شهدای مدافع حرم را داشته باشند.

بیش از ۴۲۵ شهید مدافع حرم در استان قم داریم که بالاترین آمار در سطح کشور است و مزار این شهدا عمدتا در بهشت معصومه(س) است، از جمع این شهدا، ۱۶۵ شهید از تیپ زینبیون، ۲۳۲ شهید از لشکر فاطمیون و ۲۴ شهید هم ایرانی بودند.

تعداد شهدای روحانی مدافع حرم نیز ۴۳ تن می‌باشد، گفت: ۹۳ تن از شهدای روحانی مفقود الاثر هستند و ۱۱۲ تن آنان نیز در موشک باران ها و حوادث مختلف به شهادت رسیدند و نحوه شهادت ۳۳ تن این افراد نیز نامشخص است.

رئیس ستاد مردمی شهدای روحانی سراسر کشور با اشاره به اینکه آمار شهدای روحانی از دوران قاجار از سال ۱۲۷۵ تاکنون ۳ هزار و ۸۸۸ تن نفر است، اظهار داشت:‌از این تعداد شهید، ۳ هزار و ۵۰۱ تن آنان مربوط به دوران دفاع مقدس هستند و ۱۵۶ تن نیز در ترور و یا در حکومت های گذشته اعدام شدند که اکثر آنها یا در قم ساکن بوده و یا تحصیل کرده اند.

تعداد شهدای روحانی تفحص شده تاکنون ۶۳۸ تن است، ۴۸ تن از شهدای روحانی غیرایرانی در کشور و چهار شهید روحانی ایرانی نیز در خارج از کشور مدفون هستند.

رئیس ستاد مردمی شهدای روحانی سراسر کشور با اشاره به سطح بندی روحانیون شهید گفت: از میان شهدای روحانی تعداد ۳۰ تن از آنها مجتهد، ۱۸۱ تن سطح چهار حوزوی، ۸۸ تن سطح سه حوزه و بقیه در سایر سطوح حوزوی مشغول تحصیل بودند.

رئیس ستاد مردمی شهدای روحانی سراسر کشور با اشاره به اعزام روحانیت به جبهه های جنگ نیز گفت: ۲ هزار و ۹۴۲ نفر از شهدای روحانی از طریق بسیج، ۳۸۱ تن از طریق سپاه، ۱۶ تن از طرف نیروی انتظامی، ۲۷ تن ارتش، ۳۳ تن جهاد سازندگی، ۸ تن آموزش و پرورش، ۲۱ تن قوه قضائیه، ۳ تن از مجلس شورای اسلامی، ۶ تن از صدا و سیما و ۶۷ تن طلبه وظیفه اعزام شدند و نهاد اعزام کننده ۳۶۵ شهید روحانی نیز نامشخص است.

وی ایستادگی و مقاومت ایران اسلامی در برابر دشمنان را مدیون جان‌فشانی‌های شهدا و ایثار جانبازان دانست و افزود: ما در حال حاضر قریب به ۱۱ هزار جانباز داریم که از این تعداد به تفکیک ۱۳ نفر روشندل، ۳۰ نفر قطع نخاع، ۶۰ نفر جانباز شیمیایی، ۶۵۰۰ نفر جانبازان زیر ۲۵ درصد، ۴۷۵ نفر جانبازان بالای ۲۵ درصد و ۲۴۳ نفر هم جانبازان بالای ۷۰ نفر هستند.
طی سال جاری ۳۵۳ یادواره به منظور گرامیداشت نام و راه شهدا در مناطق مختلف این استان برگزار شد.

همچنین نصب ۹۰۰ بنر از تصاویر و وصیتنامه شهدای استان در سطح شهر و برگزاری مسابقات فرهنگی و ورزشی و میزبانی از رقابت های قرآنی کشور نیز از جمله اقدام هایی است که طی سال جاری توسط اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران قم انجام شده است.

این ملت با عشق به اهل بیت(ع) و پیروری از ولایت فقیه در همه زمینه های مورد نیاز کشور مشارکت دارند و قدردان ایثارگری ها و جان فشانی های انجام شده برای آرامش امروز این سرزمین هستند و با حضور گسترده بر سر مزار شهدا و دیدار با خانواده معظم ایشان، وفاداری خود به خون شهدا و آرمان های انقلاب اسلامی را به نمایش می گذارند.

هاشمی اضافه کرد: حضور پر رنگ مردم در صحنه ضامن بقای انقلاب اسلامی است و همه مسئولان وظیفه دارند با خدمت رسانی بیشتر برای رضایت حداکثری آنان تلاش کنند.

جمعیت ایثارگری استان قم (شهدا، جانبازان، آزادگان، ایثارگران و خانواده های ایشان) حدود ۷۰ هزار تن می باشد؛ این استان ۶ هزار شهید، ۱۱ هزار و ۳۶۱ جانباز و ۵۹۱ آزاده را تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.

تعداد شهدای مدافع حرم استان قم را بیش از ۴۰۰ شهید دانست و گفت: ۳۹۲ شهید در گلزار شهدای بهشت معصومه دفن شده‌اند که ۲۳۰ شهید از لشکر فاطمیون بوده و دو شهید نیز طبق وصیت

خودشان در قطعه شهدای بهشت معصومه لشکر فاطمیون دفن شده‌اند.

استان قم در اعزام رزمندگان مدافع حرم سومین استانی است که مدافعین حرم را به سوریه اعزام کرده است، همچنین حدود ۴۰ نفر از شهدای مدافع حرم از بخش‌ها و روستاهای استان قم بوده است.

*نقش بانوان در پشتیبانی جنگ

فعالیت های بانوان قمی در دوران دفاع مقدس به چند بخش تقسیم می شود. یکی جمع آوری، بسته بندی و آماده سازی کمک ها و ارزاق جهت ارسال به خط مقدم جبهه. بخش دیگر فعالیت های امدادی است که در داخل شهرها و برخی در جبهه انجام می شده است.

بخش آخر سرکشی و دیدار بانوان از خانواده های رزمنده و ایثارگر می باشد. در ذیل سخنان حضرت امام که خطاب به بانوان قم و فعالیت آنان بیان شده، آمده است:
«من باید تشکر کنم از اهالی قم از بانوان معظم قم که در یک هم چون اوقاتی که ما گرفتار ابرقدرت ها و قدرت های فاسد هستیم و ایران از هر طرف مورد حمله آنها هستند، شما بانوان در پشت جبهه، آن فعالیتی را می کنید که آن سلحشوران در جبهه ها، و همان طوری که آنها مشغول فعالیت هستند، شما مشغول فعالیت هستید. یک راه، از راه ساختن خود و جوان های خود و خانم های جوان و یک راه، از راه پشتیبانی به آنهایی که در جبهه هستند؛ و این یک امری است که بسیار مورد تشکر است و بسیار ارزنده است و در پیش خدای تبارک و تعالی ارزندگی شایان دارد.»

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس قم گفت: این شهر در دوران دفاع مقدس و دوران مبارزه برای پیروزی انقلاب اسلامی، ۱۳۰ زن شهید تقدیم انقلاب نموده است.

با بیان این‌که ۱۹۰ تن از زنان قم در دوران دفاع مقدس در ستاد پشتیبانی فعالیت می‌کردند، گفت: این زنان فعالیت‌هایی از جمله شستن لباس‌های رزمندگان، بافتن لباس گرم، جمع‌آوری آذوقه، لباس و تجهیزات اولیه داشتند.

وی با اشاره به این‌که ۸۴ نفر از بانوان قمی نیز در جنگ تحمیلی جانباز شده‌اند، ادامه داد: زهرا الماسیان و فرشته چتر عنبری که از نویسندگان دوران دفاع مقدس بود، از جمله جانبازان این شهر می‌باشند.

هم اکنون ۱ هزار و ۲۹۳ شهید بین المللی از ۹ کشور جهان در قم مدفون هستند و باید با برنامه‌های فرهنگی این شهدا را به جهان معرفی کنیم.

انتهای پیام/

  • نویسنده : فاطمه میرزابابایی